Конфлікти в організації як безпосередній вияв спілкування: способи конструктивного їх вирішення - Машталяр , Ірина Олександрівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
У будь-якій сфері діяльності іноді виникають непорозуміння, розбіжності у поглядах, інтересах чи прагненнях, які суперечать позиції співрозмовника. Це явище називають конфлікт – взаємне зіткнення протилежно спрямованих цілей, інтересів, мотивів поведінки, життєвих переконань. Він може виникати не тільки у групі людей, а й у свідомості однієї конкретної людини. Найчастіше конфліктні ситуації виникають під час суспільної діяльності в певному колективі. Наприклад, у повсякденному студентському житті у процесі реалізації проєкту або будь-якої роботи в групах. Конфліктні ситуації виникають як в горизонтальній площині, так і у вертикальній, наприклад у вигляді конфлікту керівник-підлеглий / підлеглі.