Цифровий фонд користування документами в Україні: завдання та шляхи реалізації - Рудь , Анна Олегівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Важливим стратегічним завданням державного розвитку є суттєва активізація процесу оцифровування об’єктів історико-культурної спадщини взагалі та документів Національного архівного фонду (далі – НАФ) зокрема, що значно удоступнить архівну інформацію для найширших груп її користувачів та прискорить багато комунікаційних процесів в інформаційному просторі, сприятиме подальшому неформальному долученню України до світового інформаційного простору, а також забезпечить краще збереження всіх груп архівних документів, включно з особливо цінними та унікальними. Цифровий фонд користування документами НАФ (далі – ЦФКД) є сукупністю копій архівних документів, організованою за певною структурою і створеною шляхом оцифрування паперових та інших видів аналогових документів для користування ними замість оригіналів. Наразі створення такого фонду є одним зі світових трендів у архівній справі, який активно впроваджується архівними установами України [.