Диктофони та транскрайбери: історія виникнення та перспективи використання - Круць , Юлія Олександрівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Сьогодні величезне значення надається різній інформації, зокрема і голосовій. Виникає проблема в зручних способах зберігання цієї інформації. Для цього застосовують різні звукозаписні пристрої. Принцип побудови цих пристроїв різний – від запису на восковий носій першого фонографа, до перетворення звукової інформації в цифровий код, із подальшим її зберіганням у вигляді цифрових кодів. Найзручнішим засобом зберігання звукової інформації є диктофон – пристрій, що записує або відтворює усне мовлення для подальшого прослуховування і транскрибування.