Способи запобігання академічному плагіату в наукових роботах - Недипіч , Анастасія Віталіївна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Протидія порушень академічної доброчесності з боку здобувачів повинна передбачати низку способів запобігання їх виявлення. І йдеться не лише про необхідність функціонування нормативних документів внутрішнього та зовнішнього рівня. Звісно, вони важливі, але лише на базовому етапі. Передові університети (передусім це заклади, які є членами проєкту «Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти» (Academic Integrity and Quality Initiative – Academic IQ) зобов’язані висвітлювати базові нормативні документи та інформаційну базу. Відразу за цим у закладах вищої освіти (ЗВО) повинні діяти спеціальні комісії, які б повноцінно функціонували та здійснювали контроль за дотриманням принципів академічної доброчесності серед здобувачів та науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти.