З історії виникнення і розвитку стенографії - Баранова , Інна Сергіївна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Ця робота присвячена питанню виникнення та розвитку стенографії як швидкого запису інформації. Стенографія – це спосіб документування, який за допомогою спеціальних знаків дає змогу точно та послідовно відтворювати усну мову. На мою думку, таке вміння – це своєрідне мистецтво. Адже вважають, що швидкість стенографічного письма перевершує швидкість звичайного У 17 разів [3]. А мистецтво, як ми знаємо, живе вічно, тому не дивно, що й дотепер використовують стенографію. Мета нашої розвідки полягає в тому, щоб з’ясувати історію виникнення і розвитку стенографії.