Хронофаги робочого часу та способи їх подолання - Боровська , Ганна Анатоліївна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Майже кожному знайоме відчуття, коли цілий день зайнятий, а в результаті нічого не зроблено, або ще не вистачає пари годин, аби завершити усі заплановані справи. А все тому, що в цьому винні «переривники» і «поглиначі» часу. Переривники часу – це різні види стандартних ситуацій, які на певний проміжок часу переривають основну роботу. На відміну від поглиначів, вони чітко визначені в часі і сприяють вирішенню ситуації. До них належать телефонні дзвінки, наради, особисті і ділові зустрічі, термінова робота з документами тощо. Поглиначі часу, або хронофаги (з грец. – «хронос» – час; «фаг» – поглинач) – це абсолютно будь-які живі та неживі об’єкти, які відволікають від основної діяльності. До них можна віднести: відсутність планів, спробу зробити усе і одразу, надмірне прагнення до досконалості (перфекціонізм), відкладання справ, нерішучість, невміння говорити «ні», соцмережі, телефонні розмови, телевізор, візити випадкових відвідувачів тощо.