Розвиток цифрових бібліотек: можливості та виклики - Флуд , Дар’я Валентинівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Цифрові технології останнім часом стрімко розвиваються, змінюючи всі сфери життєдіяльності суспільства. Сучасний етап розвитку суспільства дає можливості вільного та рівного доступу до різноманітної інформації та знань, призводить до появи нових форм її зберігання. Актуальним стало створення цифрових бібліотек як важливого напряму розвитку світової інформаційної сфери. «Цифрові технології змінили сутність сучасних бібліотек, що не лише підлаштовуються під нові реалії, а загалом переосмислюють свою місію в суспільстві. По всьому світу бібліотеки поступово трансформуються в інтелектуальні центри і технологічні хаби, в яких можна отримати безкоштовний доступ не тільки до інформаційних ресурсів, а й до комп’ютера, інтернету, комфортного, зручного робочого простору. А все частіше – і до найостанніших технологічних напрацювань».