Верифікація інформації в бібліотечній практиці: цифрові інструменти та стратегії захисту аудиторії від дезінформації - Пікалова , Валерія Володимирівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2026)
У тезах розглянуто роль верифікації інформації як однієї з головних функцій сучасної бібліотеки у боротьбі з поширенням дезінформації. Розглянуто концепцію інформаційної грамотності, що виступає теоретичною базою для реалізації бібліотечної практики перевірки достовірності інформації. Визначено ключові цифрові інструменти та методи верифікації, зокрема CRAAP-тест, метод SIFT, TRAAP-тест, платформи фактчекінгу та технології штучного інтелекту. На прикладі міжнародного досвіду Публічної бібліотеки Торонто та бібліотеки Чиказького університету продемонстровано ефективність системного впровадження цифрових стратегій, спрямованих на захист аудиторії від дезінформації.