Особливості та способи виявлення згенерованих зображень - Буга , Анастасія Анатоліївна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2025)
У роботі висвітлено виклики, пов’язані з ідентифікацією авторства цифрових зображень, зокрема складнощі, які виникають у глядачів під час розрізнення людських і машинних робіт. Проаналізовано результати соціологічного опитування та сформульовано критерії, що можуть допомогти визначити, чи є зображення згенерованим. До таких критеріїв належать: анатомічні неточності, помилки в побудові об’єктів, особливості зображення тексту, надмірне повторення елементів, а також стилістична невідповідність частин зображення. Представлене дослідження підкреслює важливість критичного мислення та візуальної уважності в епоху стрімкого розвитку генеративних моделей.