Документ в епоху середньовіччя - Флуд , Дар’я Валентинівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Практично в усіх країнах Європи епохи середньовіччя документальні джерела розподілялися за регіонами дуже нерівномірно, що характеризувалося їхнім поширенням та збереженням. У Північній і Центральній Європі до письмового оформлення угод, розпоряджень та інших актів стали вдаватися тільки під кінець раннього середньовіччя; до цього ділові угоди укладалися за допомогою урочистих зібрань на народних зборах перед значною кількістю свідків. На території колишньої Римської імперії складання документів було досить звичною справою, проте траплялися непередбачувані випадки, наприклад, захоплення арабами здебільшого Іспанії або турецьке завоювання Візантії, які призводили до загибелі ранньосередньовічної документації цих країн.