Роль архівів у збереженні національної пам’яті - Дудяк , Ірина Вікторівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Архіви (від грецького – урядовий будинок) – інституції різної форми власності, що сприяють реалізації основної функції соціальної пам’яті, яка полягає у трансляції накопиченого людством досвіду та ідей у часі й просторі, та призначені для зберігання їх задокументованих (у різний спосіб) образів. Зберігання зафіксованої в архівних документах суспільної пам’яті становить основну соціальну функцію і суспільну місію архівів, покликаних гарантувати спадкоємність державного, суспільного і приватного життя на рівні окремих народів та націй і на всесвітньому рівні.