Історія розвитку технологій копіювання та розмноження документів - Слободянюк , Ангеліна Олександрівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
У сучасному світі важко уявити будь-яку установу, яка б у своїй повсякденній роботі змогла обійтися без документації. Процес створення документів безпосередньо пов’язаний із їхнім копіюванням та розмноженням. Тему копіювання та розмноження документів вивчали такі дослідники: Л. Дубровіна, В. Лук’янюк. Мета дослідження – простежити зміни, які відбувалися в технології копіювання та розмноження документів, визначити подальші перспективи їхнього застосування. Операції копіювання та розмноження в середньовіччі зазвичай здійснювалися завдяки переписуванню документів від руки. Наприклад, за часів України-Русі переписуванням книг займалися ченці при монастирях. Така технологія є досить повільною та вимагає клопіткої роботи, адже літери малювали окремо одну від одної. На переписування лише однієї книги чернець міг витратити понад п’ять років.