Роль стенографії як засобу запису інформації - Шпикуляк , Ірина Сергіївна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Стенографія, або скоропис (від грец. στενός – «вузький», тісний й γράφειν – «писати») – швидкісне письмо, для якого характерний запис короткими знаками і скороченнями, що дає змогу синхронно занотувати усну мову. Це система спеціальних знаків: геометричних (використовуються у різних системах стенографії в Англії й Франції) та елементів літер рукописного письма (застосовуються головно в Німеччині й у слов’янських країнах), пристосована для швидкого запису за складами, словотвірними морфемами й словами усної мови. Усне слово живе кілька секунд. Записане, воно може проіснувати тисячоліття. Тому зрозуміла та роль розвитку культури, яка належить стенографії як засобу закріплення сказаного слова [1].