Електронна бібліотека як новітній засіб забезпечення відкритого доступу до інформації - Ворона , Вікторія Олександрівна (Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері, 2024)
Цифрові технології давно стали частиною повсякденного життя, і бібліотеки впроваджують їх не менш активно. Завдяки сучасним IT-рішенням кардинально змінюються принципи бібліотечної роботи. Головний тренд – рівний доступ до інформації для всіх користувачів. Тому багато бібліотек зараз існують у двох форматах: офлайн та онлайн. Усе частіше для отримання інформації використовують саме інтернет-ресурси. Одним із найбільш затребуваних ресурсів інтернету стали електронні бібліотеки. Електронна бібліотека (ЕБ) – інтегрована інформаційна система, яка дає змогу накопичувати, зберігати та ефективно використовувати різноманітні колекції електронних повнотекстових та мультимедійних документів, що доступні у зручному для користувача вигляді [3]. Головним елементом будь-якої бібліотеки – чи класичної, чи електронної – завжди залишається читач: власне, всі сервіси, які пропонує бібліотека, спрямованні на задоволення його потреб.