Розвиток цифрових бібліотек: можливості та виклики

Автор(и)

  • Дар’я Валентинівна Флуд Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Цифрові технології останнім часом стрімко розвиваються, змінюючи всі сфери життєдіяльності суспільства.
Сучасний етап розвитку суспільства дає можливості вільного та рівного доступу до різноманітної інформації та знань, призводить до появи нових форм її зберігання. Актуальним стало створення цифрових бібліотек як важливого напряму розвитку світової інформаційної сфери. «Цифрові технології змінили сутність сучасних бібліотек, що не лише підлаштовуються під нові реалії, а загалом переосмислюють свою місію в суспільстві. По всьому світу бібліотеки поступово трансформуються в інтелектуальні центри і технологічні хаби, в яких можна отримати безкоштовний доступ не тільки до інформаційних ресурсів, а й до комп’ютера, інтернету, комфортного, зручного робочого простору. А все частіше – і до найостанніших технологічних напрацювань».

Посилання

Яворська Т. М. Цифрові тренди розвитку бібліотек в інформаційному суспільстві. Інформація та соціум: матер. V Міжнар. наук.-практ. конф. 25 черв. 2020 р. Вінниця: ДонНУ імені Василя Стуса, 2020. С. 58.

Онищенко О. Проблеми адаптації бібліотек до умов цифрової культури. Бібліотечний вісник. 2015. № 6. С. 3–7.

Електронна бібліотека «Україніка» – інтегрований національний електронний інформаційний ресурс. Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. URL: http:// www.nbuv.gov.ua

Бруй О. Національна електронна бібліотека: як це працює і навіщо Україні. Культура читання і мистецтво книговидання. 2021. URL: https://chytomo.com

Архів української періодики онлайн. Libraria. URL: https://libraria.ua

Кравченко В. Культура і цифрові технології: від традиції до інновацій. Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. 2019. С. 62–69.

Потапенко О. Розвиток цифрової бібліотеки в Україні: тенденції та виклики. Бібліотека. 2019. № 7–8. С. 3–11.

Шевченко А. Цифрові технології у розвитку наукових бібліотек України. Наукові праці Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. 2019. № 70. С. 82–91.

Германчук О. Сучасний стан розвитку національної цифрової бібліотеки України. Наукова бібліотека: наук.-теорет. журн. 2019. № 7. С. 49–56.

Мельник І. Цифрові бібліотеки в Україні: реалії та перспективи розвитку. Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. 2017. № 1. С. 137–139.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-02

Як цитувати

[1]
Флуд , Д.В. 2024. Розвиток цифрових бібліотек: можливості та виклики. Інформаційні технології і системи в документознавчій сфері. (Бер 2024), 85-87.

Номер

Розділ

СЕКЦІЯ 3. СТРАТЕГІЯ І ПРІОРИТЕТИ БІБЛІОТЕЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ